Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ο Δεκέμβρης όπως τον έζησα: 7 Δεκέμβρη

Έχω "ξυπνήσει" από τις 8 και κάθομαι στο κρεβάτι απέναντι από μια εικόνα του Χριστού. Δε μπορώ να πιστέψω ότι άφησε τον ΑΛέξη να πεθάνει.
Περιμένω το γιατρό που είναι να έρθει στις 10 για να δω αν μπορώ να φύγω. Στο Ηράκλειο καλείται η πρώτη πολιτική διαδήλωση για τις 7μμ. Ετοιμάζεται ήδη ένα πανό (που δεν ήταν ανάγκη να βγει και να 'ναι τόσ μίνιμουμ) με υπογραφές όλης της μετέπειτα ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Το "Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων" είναι κεντρικό. Τα μ-λ, Μ-Λ διαφωνούν στο Κάτω η Κυβέρνηση. Ίσως είναι πιο εύκολο να πείσεις το ΚΚΕ για τον Τρότσκι παρά τα μ-λ να βάλουν αίτημα να πέσει κυβέρνηση. Εκείνη τη μέρα ήταν το τελευταίο που θα μας ενδιέφερε όμως.

10.15πμ: Ο γιατρός έρχεται, αρχίζω να χαίρομαι και τον ρωτάω "γιατρέ μπορώ να φύγω". Απ. "Γιατί να φύγεις ακόμα δεν ήρθες...(με περιπαικτικό ύφος)". Βίδωσα. Αφού τσέκαρε κάτι εξετάσεις και άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να κάτσω μέσα μέχρι νεοτέρας έφυγε. Τον ακολουθώ στο γραφείο του και πάω και του λέω "εγώ θα φύγω, σήμερα διαδηλώνουμε". Απ.: "Καλά... φύγε αλλά θα μου υπογράψεις ότι παίρνεις όλη την ευθύνη". Ένα πελώριο χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπό μου. Μου έγραψε φάρμακα έφυγα και το απόγευμα ήμουν Ηράκλειο. Είχαμε και εκδήλωση με τον Κοντογιάννη αλλά μάλλον κι αυτός χαιρόταν που θα διαδηλώναμε και μετά απλά θα τα λέγαμε.

7.15μμ: Λιοντάρια. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι αλλά ο κόσμος δε σταματά να έρχεται. Ο κάθε πικραμένος με ρωτάει αν είμαι καλά μετά το νοσοκομείο. Άλλη δουλειά δεν είχατε; Πραγματικά όμως. Η διαδήλωση ξεκινά με ίσως και 1000 άτομα σε κάποια φάση. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τα συνθήματα που τότε αρχίζουν να βγαίνουν. Τα κλασσικά αντικατασταλτικά δεν πιάνονται. Χαίρω πολύ το ότι θα φωναχτεί Μπάτσοι Δολοφόνοι, και ΕΛ.ΑΣ. Ελλήνων κ.ο.κ. Ευτυχώς κάποιοι θυμόμαστε το σύνθημα που βγήκε στις 8 Μάρτη του '07 στην πορεία των φοιτητικών καταλήψεων "Η κυβέρνησή τους δολοφονεί, εδώ και τώρα να παραιτηθεί". Ήταν μια καλή αρχή. Δίκαια συνεχίστηκε από πιο συγκεκριμένα αιτήματα κόντρα στην αστυνομία. "ΜΑΤ, ΕΚΑΜ δολοφονούν εδώ και τώρα να διαλυθούν" κ.ο.κ.

Οι βιτρίνες αρχίζουν να σπάνε. Το Αστυνομικό Τμήμα δεν ξαναλειτούργησε ποτέ στο κέντρο. (Γι' αυτό μέρα παρά μέτα στο Ηράκλειο υπάρχει και μια κλούβα στην Ελευθερίας) Μέχρι και τώρα έχει μείνει με συνθήματα που δεν τόλμησε κανείς να σβήσει(κάτι πάνε να κάνουνε τώρα από το δήμο αλλά όχι συνολικά). Με συνθήματα του Δεκέμβρη. Όποιος λέει ότι ο Δεκέμβρης είχε συνθήματα τύπου "ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο", "ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση" και άλλες χαριτωμενιές ας πάει να διαβάσει τους τοίχους του παλιού μπατσομέγαρου να ξεστραβωθεί. Έχει και συνθήματα που συμφωνώ και συνθήματα που διαφωνώ. Αλλά έχει την αλήθεια που φωναζόταν τότε. Όχι τα μασκαρέματα που προσπαθούν διάφοροι να κάνουν σήμερα.

Στην πορεία βλέπω ο Σωτήρης λέει "τι ωραία που είναι θέλω κι εγώ να σπάσω κάτι". Ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης. Οι πιο παλιοί γελάγαμε, οι πιο νέοι σύντροφοι είχαν μείνει παγωτό. Δε περίμεναν τέτοια ...νεανικότητα. Η διαδήλωση τελειώνει και από τις ντουντούκες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς(ΣΕΚ και ΝΑΡ τότε) φωνάζονται καλέσματα για διαδήλωση την επόμενη μέρα το απόγευμα και άμεσα για συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και καταλήψεις διαρκείας.
Την ίδια μέρα κυκλοφορεί έκτακτο φύλλος της Εργατικής Αλληλεγγύης που βάζει το τι πρεπει να γίνει από εδώ και πέρα αλλά αναδεικνύει και τη δολοφονία ενός μετανάστη στην Πέτρου Ράλλη. Αποτελεί ένα καλό όπλο.

Εκείνο το βράδυ ξαναμιλάω μετά από εναμισι χρόνο με το Μπάμπη από το ΝΑΡ. Είχαμε πλακωθεί όταν φτιαχνόταν η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. Τώρα συζητούσαμε για το πως θα προχωρήσει αυτό το ευθόρμητο ξέσπασμα. Ήταν μια ποιοτική αλλαγή που θα κρινόταν ιδιαίτερα στο μέλλον.

Μετά τη διαδήλωση στην οποία δε φάνηκε ίχνος αστυνομικού κάνουμε μια πολύ ελπιδοφόρα κουβέντα στο πατάρι ουζερί που τότε ήταν σαν το κρησφύγετό μας. Είμασταν καμιά 20αριά. Λίγοι, αλλά όλοι νιώθαμε διπλάσιοι, τριπλάσιοι. Συμφωνούσαμε όλοι ότι την επόμενη μέρα πρέπει όλες οι σχολές να 'χουν κατάληψη και να πάμε την Τρίτη σε χώρους δουλειάς. Και έτσι πήγαμε για ύπνο...

(Και ενώ η ΠΚΣ είχε συγκαλέσει ΔΣ μαζί με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ για να γίνουν διαδηλώσεις τη Δευτέρα το πρωί χωρίς πολύ κόσμο αλλά σίγουρα με τη γραμμή που μόνο το ΚΚΕ είχε το Δεκέμβρη...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου